Dania staropolskie bez ustanku w modzie
Każda kuchnia cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. Niestety, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni narodowej choć w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i łatwa. Większości z nas łączy się tylko z pierogami (jakie są wybitnie doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, zwłaszcza z powodu serwowania ich na terenach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków oraz znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone z reguły z Polską. Można dostać je w specjalnych krajowych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają znakomicie smak standardowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to jedynie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, specyficznych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki poprzez polskie kury domowe tak w rzeczywistości niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film