Sekrety kuchni polskiej, czyli co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodów
Kuchnia krajowa uformowała się na przestrzeni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, aromatem, jest rozgrzewająca oraz sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc przeróżne tradycje, kompozycje oraz smaki. Krajowa kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co istotne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wówczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno też te dania, jakie pospolite są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podwalinę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, ziemniaki, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są tradycyjne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest przede wszystkim to, iż najistotniejszym i w największym stopniu sycącym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy oraz drugiego dania. Dania, które zjeść wolno w Polsce to oczywiście:
• pierogi z przeróżnymi farszami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasola po bretońsku.
Lubimy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są oczywiście ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia polska ma de facto wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Także przybywający do nas turyści podkreślają, że jest wyborna i sycąca.